Veel boerenbedrijven zitten in een spagaat. Aan de ene kant wil men verduurzamen, de bedrijfsactiviteiten uitbreiden of stabiele inkomsten genereren. Aan de andere kant wil men ook graag vasthouden aan het boerenbestaan en bijdragen aan de voedselproductie in Nederland. De oplossing is dan een innovatieve en veelbelovende mogelijkheid: Agri-pv. Het combineert namelijk landbouw en duurzame-energieproductie en dus het beste van beide werelden.
Tegenwoordig zijn er verschillende vormen van Agri-pv denkbaar, ieder met hun eigen kenmerken. Dit biedt mogelijkheden voor zowel veehouders, akkerbouwers als fruittelers om op innovatieve wijze duurzame energie op te wekken en de bestaande landbouwactiviteiten voort te zetten. Een win-winsituatie dus.
Wat is Agri-pv?
Agri-pv staat voor ‘agrarisch’ en ‘photovoltaic’, ook wel agri-solar, agrivoltaics of agrophotovoltaics genoemd. Het is een combinatie van landbouw en zonne-energie. Agri-pv is een technologie waarbij landbouwgrond wordt gebruikt voor zowel het verbouwen van voedsel of het laten begrazen door vee, als voor het opwekken van zonne-energie door middel van zonnepanelen.Â
Voordelen van Agri-pv
Bij Agri-pv installaties komt het beste van twee werelden samen: landbouw en groene energie. Dit leidt tot:
- Efficiënt ruimtegebruik: We benutten de beschikbare ruimte slim. Landbouwgrond gaat niet ten koste van energieopwekking.
- Weerbestendige gewasproductie: Gewassen zijn beter beschermd tegen extreem weer, wat zorgt voor een topopbrengst.
- Weerbestendige veeteelt: Zonnepanelen kunnen ook voor beschutting zorgen voor (pluim)vee.
- Extra inkomsten voor boerenbedrijven: Denk aan het verpachten van land voor de Agri-PV installatie, waardoor een extra bron van inkomsten ontstaat.
- Uitzondering op de regel: het kabinet heeft aangekondigd dat Agri-PV één van de uitzonderingen is waardoor een zonnepark op landbouwgrond mogelijk blijft.
Agri-pv resulteert niet alleen in duurzame energie en extra inkomsten voor een grondeigenaar, maar het versterkt ook de veerkracht van de landbouwactiviteiten. Klinkt als een ideale combinatie toch?
Wat zijn de verschillende vormen van Agri-pv?
De verschillende vormen van Agri-pv bieden elk hun eigen voordelen en kunnen worden aangepast aan verschillende agrarische omstandigheden en vereisten.
Teelt onder de modules
Dit is een vorm van Agri-pv waarbij zonnepanelen op een zekere hoogte worden geïnstalleerd zodat landbouwvoertuigen er gemakkelijk onderdoor kunnen rijden en het land nog steeds kan worden gebruikt voor het verbouwen van gewassen. Hierdoor is het mogelijk om zonne-energie met landbouw te combineren. Deze vorm van Agri-pv is vooral geschikt voor akkerbouwgewassen die niet snel groeien, zoals graan, aardappelen, suikerbieten, uien en andere laag groeiende gewassen. Minder geschikt zijn dus de hoog groeiende gewassen als maïs en vezelhennep.
Naast het opwekken van hernieuwbare elektriciteit kunnen de zonnepanelen ook helpen om de gewassen te beschermen tegen (extreme) weersomstandigheden. Zo kan het zijn dat er een dak moet worden gebouwd voor de teelt als bescherming tegen hagel, storm, zware regen of sterke zonnestraling. Sommige gewassen hebben echter een grote hoeveelheid licht nodig. In deze situatie is het mogelijk om panelen te plaatsen die meer zonlicht doorlaten dan de reguliere zonnepanelen. Deze vorm van Agri-pv is vooral interessant indien er een groot oppervlak beschikbaar is, zodat er voldoende energieopbrengst is.
Elke situatie is anders en dat vraagt dus om maatwerk. Afstemming en instemming met het boerenbedrijf is noodzakelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afstemming tussen het (bestaande) wagenpark/materieel en de gekozen rijafstanden tussen de zonnepanelen. Of om de zaai- en oogstmomenten en de gekozen technische oplossing op elkaar aan te laten sluiten.
Over de verschillende voor- en nadelen en wat voor uw situatie de gewenste oplossing is, geven onze experts graag persoonlijk advies.
Teelt tussen de modules
De variant met groente- of fruitteelt tussen de panelen lijkt nog het meest op een ‘normaal’ zonnepark. Het grootste verschil is echter dat de rijen verder uit elkaar worden geplaatst. Op die manier blijft er genoeg ruimte over voor het gebruik van landbouwapparatuur om tussen de panelen door te rijden. Opwek van zonne-energie en traditionele landbouw kunnen op die manier samengaan.
In deze variant van Agri-pv is een groter perceel nodig om voldoende stroomopwekking te garanderen. De retributie per hectare is dan ook lager in deze variant, omdat er relatief minder land kan worden gebruikt voor de zonne-installatie.
Onze oplossing Agri-PV oplossing voor teelt tussen de modules gaat nog een stap verder. Door de zonnepanelen op een beweegbare as te plaatsen, zijn er zowel voordelen voor u als akkerbouwer als voor de energieopbrengst. De panelen kunnen op elk gewenst moment verticaal worden gezet. Dat is handig als u bijvoorbeeld uw gewassen moet onderhouden of oogsten. En doordat de beweegbare as van de Agri-pv installatie de baan van de zon volgt, is er een optimale energieopbrengst.
Als u wilt weten of teelt tussen de modules mogelijk is op uw terrein, vraag het dan aan onze experts!
Agri-pv voor fruittelers
Bent u een fruitteler? Dan kan het kiezen voor Agri-pv in plaats van traditionele plastic kassen aanzienlijk grote voordelen bieden. Door het implementeren van een Agri-pv systeem boven zacht fruit, wordt niet alleen duurzaamheid gestimuleerd, maar zal ook de teelt een stuk efficiënter verlopen.
- Geen gedoe met plastic bogen: Met een Agri-pv installatie hoeft u geen rekening meer te houden met de jaarlijkse cyclus van het aanbrengen en verwijderen van plastic bogen. Dit is een stuk voordeliger en het vermindert de arbeidsintensiteit aanzienlijk.
- Stabiliteit van temperatuur: Onder de Agri-pv-panelen blijft de temperatuur stabieler dan onder traditionele plastic bogen. Op hete zomerdagen kan het temperatuurverschil zelfs oplopen tot 7 graden. Dit heeft aanzienlijke voordelen voor de groei van uw fruit, omdat te hoge temperaturen de productie kunnen verminderen en zelfs de oogst in gevaar kunnen brengen.
- Prettige pluk-omstandigheden: Door de stabiele temperatuur worden niet alleen de gewassen, maar ook de plukkers voorzien van de juiste weersomstandigheden. Niet te warm, niet te koud en beschermt tegen hevige wind en regen.
Agri-pv en Chint Solar
Stap de toekomst van duurzame landbouw binnen met Agri-pv-systemen en Chint Solar. Bij ons staat transparante communicatie en betrouwbaarheid voorop. Met meer dan 15 succesvol gerealiseerde zonneparken, beschikken we over de ervaring en expertise om uw grond optimaal te benutten voor een duurzame toekomst.
We geloven in maatwerk en zetten ons volledig in voor het succes van elk project. Laten we samen bouwen aan een groene toekomst, waar uw land niet alleen voedsel voortbrengt, maar ook een bron wordt van hernieuwbare energie. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Chint Solar uw agrarische bedrijf kan ondersteunen.